Månad: juni 2019


Lever vi månne i Sverige?

Fick i brevlådan dalaturismens tidning ”Siljan just nu”. Här flaggar man för sommarturismen runt sjön med spännande tips och program från ett av Sveriges mesta turistområden.

En tidigare chef för Siljan turism registrerade namnet på tidningen för att man skulle kunna använda det även som hemsidesadress; WWW.Siljanjust.nu. Men den finurligheten har man tappat under resans gång.

Emellertid finns här mycket att läsa om sommarens turistiska aktiviteter. Men man kanske kunde hoppats att man uttryckte sig, kanske inte på dalmål, men ändå på svenska. Det är ju faktiskt så att nio av tio turister i vårt land är svenskar. Härefter kommer vanligtvis besökare från våra grannländer. Och vill man leta vidare så är det tyska besökare som gynnar vår turism.

Men av någon oförklarlig anledning har man i vår turistnäring valt att i alla möjliga sammanhang uttrycka sig på engelska.

Redan för något tiotal år sen döptes alla våra turistorganisationer om till ”Visit hmm”. Till och med vår nationella främjare av landets turism fick namnet ”Visit Sweden”. Raskt följde alla våra regionala och lokala turistorganisationer  efter och heter nu manngrant sitt geografiska namn med det engelska ordet ”Visit” framför.

Att man sen i samma veva bytte ut det internationella begreppet ”turism” i näringen mot ”besöksnäringen”, är ett annat oförklarligt mysterium. Den internationella definitionen av ”tourism” täcker nämligen in all form av resande med övernattning.

Nå åter till svenska Dalarna och deras kommunikation med sina besökare:

Naturligtvis heter den regionala turistorganisationen ”Visit Dalarna”. Här har man inte längre turistbyråer utan ”touristinformation”. Dessutom har man etablerat ett antal ”info-points” runt om i landskapet. En ”info-point ”kan man hitta i Konsum-butiken eller på andra platser där människor träffas. Här kan man hämta broschyrer eller få tips om de lokala turistbegivenheterna. Som t.ex om landskapets ”Art-trail”. För den engelsktalande handlar det om att få tipset på en runda där man kan besöka några av Dalarnas konstnärer eller etablerade konsthantverkare. I Skåne heter samma sak ”konstrunda”.

Man kan även få tipset om ”taste of Dalarna”, eller för att uttrycka sig på svenska hitta platserna där man kan få uppleva landskapets kulinariska upplevelser.

För säkerhets skull uppmanas man i tidningen till ett ”besök Visit Dalarna” – en språklig taftologi.

Jo vi lever i en global värld. Men den blir inte bättre av att våra turistiska reklammakare schabblar med vårt svenska språk.